TRICKLIST - THE BASICS

 

Nedan så följer en serie klipp på basic tricks som vi försöker lära oss i Skateskolan, men även för dig som inte deltar där så hoppas vi att det kan vara en inspiration till att börja, fortsätta eller utvecklas. 

 

No 1. Stance

 

Det är viktigt att stå rätt på brädan för att kunna lära sig hitta balansen som krävs för att komma vidare. Stance är alltid det vi börjar med att kontrollera. Korrekt stance från början underlättar allt kommande. 

 

Placering av fötter:

Framfoten ska vara placerad strax bakom de främre hjulen, på de främre skruvarna

Bakfoten ska vara placerad på tailen, bakom skruvarna. 

 

Det finns inget korrekt håll att stå på brädan, utan man väljer det som känns mest naturligt. En del säger att om man är vänsterfotad så har man höger fot fram men det är bara du själv som avgör vad som är mest naturligt för dig. Fötterna ska inte peka mot färdriktningen & foten ska vara placerad mitt på brädan. 

 

Att ha höger fot fram kallas GOOFY.

Att ha vänster fot fram kallas REGULAR.

No 2. Push

 

Att lära sig pusha fart är också en grundgrej som alla behöver kunna. Dels för att det kanske krävs när man kör street men även för att man ibland tappar fart i böj. Börja långsamt med en push, bygg på med mer fart och snart kan du köra flera push innan du tar din stance på brädan.

 

Din framfot placeras fram på brädan och ta fart med bakfoten, sätt upp bakfoten och vrid sedan framfoten till en korrekt stance.

No 3. Carve

 

Carve är att svänga med brädan utan att lyfta på framhjulen. Du tar din vanliga stance och svänger genom att trycka ner tårna respektive hälarna

 

No 4. Tic Tac

 

Ta din normala stance och flyft framhjulen genom att sätta tryck på bakfoten, använd axlar och mage för att flytta brädan i sidled innan du trycker ner den igen. Genom att köra växelvis båda hållen lär du dig efter ett tag att få fart.

Fakie

 

Rulla med normal stance baklänges.

 

Fakie 180

 

Rulla fakie och lyft framhjulen och snurra 180 grader. Tips är att starta vridningen med överkroppen innan underkroppen.

Pumpa

 

Genom att vara lätt uppför och tung nedför så får du med rätt tajming fart i en böj. Använd din normala stance & börja med att pusha från botten av rampen för att få fart. 

 

Kickturn

 

Att vända i en böj kallas Kickturn. Man kan göra det åt båda hållen. Enklast är backside och är det som visas på filmen.  Lyft framhjulen och rotera runt. Även vid en kickturn startar rotationen med överkroppen. 

 

Step off

 

Här finns det mängder med varianter,  endast fantasin sätter gränser. Man lämnsr brädan i fart och tar sig upp på den igen. Lek med detta, skitkul:)

 

Boardswitch

 

Ta dig från en bräda till en annan i fart. 

 

Manual

 

Rulla på bakhjulen genom att hålla balansen. Börja med bakhjulen. Att göra det på framhjulen heter Nose manual och är svårare men testa gärna det med när du kan vanlig.

 

Hippie Jump

 

Brädan färdas under hinder och du hoppar över. Börja med att träna på att bara hoppa upp och landa på brädan, sedan testar du ett hinder. 

 

Acid Drop

 

Att rulla ut över en kant och landa flat. Tips, sätt tryck på bakfoten och lyft framhjulen så att inte nosen dippar ner. 

 

Frontside 180 på nosen

 

Pusha fart, flytta fram framfoten till nosen och vrid runt 180 grader genom att lyfta på bakfoten. 

 

Drop in

 

Viktigt att luta sig framåt och lägga allt tryck på framfoten och få ner framhjulen direkt.

End over.

 

180 på nosen och sedan fortsätter rotationen men en frontside kickturn

 

Caveman

(Old school Bomb drop)

 

Håll brädan i nosen och hoppa på den. Fötterna bör landa på skruvarna. 

Early grabs

 

Det finns flera olika sätt att grabba brädan på, det vanligaste som också visas på filmen kallas indy grab. Grabba brädan och ryck upp dig i luften, landa och rulla iväg. Finns mängder av variationer på detta trick, lek dig vidare med olika grabs, bara fantasin som sätter gränser här med. 

Boneless

 

Rulla framåt grabba brädan och lyft av framfot i samma rörelse och hoppa sedan och få framfoten på brädan innan landning, ingen riktningsförändring

 

Boneless 180

Samma som Boneless fast du roterar ett halvt varv och landar och rullar iväg fakie.

Ollie

 

Det viktigaste vid en ollie är att studera framfoten på videon. det är den som får brädan att lyfta till din maxhöjd varje gång. Känslan ska vara att du drar brädan över det du ska över, du ska alltså framåt och över. t.ex. en trottoarkant. 

Fakie Ollie

 

Samma som ollie fast du rullar fakie (baklänges).

Frontside Ollie 180

 

Samm som Ollie fast du roterar ett halvt varv och landar och rullar iväg fakie (baklänges) Viktigt att starta rotationen redan vid pop. 

Shuv-it

 

Shuv-it är inget flipptrick. Det är bara din bakfot som ska göra jobbet här. Lär dig rotera brädan 180 grader innan du provar att landa på brädan.

Tips, tårna på din bakfot ska hänga över kanten på brädan, det går det enklare att få till rotationen. 

Half cab

 

Rulla fakie och gör en Ollie backside 180 grader. Börja rotationen med axlar och överkroppen.  

Axl drop

 

Båda truckarna på copingen, baktrucken så långt fram som möjligt så att hjulet ligger mot copingen. Vinkla ner tårna på bakfoten samtidigt som du lyfter framhjulen och vrider ner brädan i rampen. Du måste våga luta dig in i rampen så du inte får bakåtvikt när du rullar ner.

 

 

 

Rock to fakie

 

Detta trick gör i 3 moment. Rulla mot coping, lyft framhjulen över copingen, och lyft tillbaka dem genom att luta dig bakåt/få i bakhjulen igen & lyft tillbaka framhjulen över och rulla tillbaka fakie.

Tricket är att våga luta sig bakåt för ju mer vikt bakåt ju mer tid får du på dig. Det låter konstigt men så är det. Lutar du dig framåt över copingen så glider brädan bakåt/nedåt. 

Rock n roll

 

Samma som Rock to fakie fast du roterar runt ett halvvarv på vägen ner. Starta rotationen med överkroppen för att hinna runt. Luta dig tillbaka in i rampen hela tiden

 

 

 

Fakie rock

 

Samma som rock to fakie fast Switch (baklänges/fel stance) Framfoten ska vara uppe på nosen för att kunna lyfta brädan. Viktigt att våga luta sig ner i rampen.